fbpx

Checklista vid flyttstädning

När du flyttar från din bostad måste du alltid utföra en godkänd flyttstädning. Det ingår i din skyldighet när du ska flytta. Vi har här sammanställt en checklista vid flyttstädning som är en bra guide för dig som vill städa själv när du ska flytta. Har du tid att göra din flyttstädning själv så utgå från listan här under för att inte missa något och riskera att städningen blir underkänd. Du riskerar annars att behöva ersätta för en ny städning.

Bostadens alla rum

I varje rum finns målade ytor eller på annat vis behandlade ytor så somgolvlister, dörrkarmar, fönsterbågar, taklister, trösklar, snickerier ochliknande. Dessa ska rengöras från damm och fläckar. Glöm inte heller golv, väggar och väggytor bakom exempelvis element samt själva elementen.

Fönster

Alla fönster i bostaden ska öppnas och alla glas i dem ska putsas på alla sidor. Fönsterbågarna ska torkas av och göras rent från fläckar på alla kanter. Persiennerna ska torkas fria från damm och smuts.

Dörrar

Dörrar ska torkas av och göras rena. Glöm inte handtagen och ovansidan på dörrarna som ofta samlar mycket damm.

Garderober och fast inredning

Garderober och annan fast inredning i bostaden ska rengöras noga på alla sidor. Om garderoben har inredning så som exempelvis hyllplan, stänger eller liknande ska dessa också rengöras noga. Garderober som inte går hela vägen upp till taket ska naturligtvis rengöras på ovansidan.

Eluttag och ventilationsdon

Saker som tillhör bostadens installationer så som eluttag, telefonjack, strömbrytare, ventilationsdon och liknade ska rengöras från damm och fläckar. Ventilationsdon och övriga ventiler ska rengöras både in- och utvändigt. Här samla ofta mycket smuts och damm.

Tak, vaggar och golv

Tak, väggar och golv ska göras rena från damm och fläckar. Börja alltid med att dammsuga golvet innan det dammtorkas och görs rent från fläckar.

Övrigt

Ta bort dekaler, klistermärken och liknande. se även till att klisterrester och fläckar från dessa tas bort.

Kök

Avfettning och avtorkning. Eftersom köket i en bostad utsätts för mycket smuts måste de tvättas mycket noga. Om köket har ett målat tak skall det tvättas rent från smuts och fett. Därutöver ska även avtorkningsbara väggar i köket tvättas rena och avläggas från fett. Tänk på att börja uppifrån och ner, alltså börja med taket. Rengör de lampor som hör till köket. Ta bort kuporna och diska dem.

Kyl, frys och sval

Kyl, frys och sval (om det finns) ska tömmas på allt innehåll. Frysen ska frostas av och alla skåpen ska luftas. Inredningen så som hyllplan och lådor ska tas ut och diskas. Insidan av skåpen ska göras rena på samma sätt. Skåpen ska dessutom göras rent på alla utsidor, inklusive ovansidan. Dessutom ska skåpen dras fram för att komma åt att rengöra under och bakom. När ni är klara lämnar ni skåps dörrarna öppna om kyl och frys är avstängda.

Spis och ugn

Spisen måste dras fram (om det är möjligt) då alla sidor ska rengöras. Utrymmet bakom och under spisen ska även de städas. Var noga med spisens ovansida och särskilt kanterna på spisplattorna (använd rätt medel) som kan kräva mycket jobb. Du skall även rengöra ugnen på insidan och alla tillbehör som plåtar, ugnsgaller och liknande. Tänk även här på att använda rätt medel för att få bort fett och brända matrester. Glöm inte att även skåp eller lådor för plåt- och gallerförvaring görs rent på in och utsida.

Fläkt

Spisfläkt och fläktskåp ska rengöras och avfettas noggrant på alla sidor. Fläktens filter ska avfettas och diskas.

Fast inredning

Köksskåp, skärbrädor, lådor, kryddhylla och liknande ska torkas rena både in och utvändigt. Alla eventuella fläckar ska tas bort. Om köksskåpen inte når ända upp till taket ska de göras rent även på ovansidan. Även skåps dörrar, handtag och dyl. ska torkas rent.

Diskbänk och diskmaskin

Diskbänk, diskho och kranar ska tvättas rent från fett, matrester och smuts. Om diskmaskin finns ska ska den rengöras ordentligt på in- och utsidan. Vid behov ska även kranar och eventuell diskmaskin kalkas av.

Hemstädning i Stockholm

Badrum, dusch, wc och tvättstuga

Badkar och dusch ska rengöras noga på alla sidor. Lossa badkarsfronten. Utrymmet under och på sidorna av badkar eller duschkabin ska rengöras. Blandare, duschhandtag, och slang ska rengöras och kalkas vid behov. Om utrymmet är kaklat är det noga med rengöring av kakel och framförallt fogar. Golvbrunnen ska rensas och rengöras noga. Ta bort gallret och rengör så långt du kommer åt i brunnen. Rengör med Wc-rent eller motsvarande.

Speglar och fast inredning

Speglar ska putsas. Fast inredning som badrumsskåp, inredning, handduks tork och dylikt ska rengöras på in- och utsida.

Handfat

Handfatet tvättas på alla sidor och kranen rengörs och eventuellt kalkas om det behövs. Undersidan och rören är områden som ofta är smutsiga och kan kräva mycket arbete.

Toalett

Toaletten ska skuras på in – och utsidan. Ta bort toalettsitsen för att underlätta rengöringen. Områden ner mot golvet och vid rörkröken bakom toaletten samlas det ofta smuts som kan vara tidskrävande att rengöra.

Rör och ledningar

Alla synliga vattenledningar ska rengöras.

Tvättstuga

Tvättmaskin, torktumlare och torkskåp ska rengöras ordentligt på in- och utsida. Dra fram maskinerna så ni kan städa bakom och under. Alla lösa delar tas ut och diskas. Filter i maskinerna ska rengörs. Här skall naturligtvis även tak, väggar och övrig utrustning tvättas och rengöras. Golvbrunnen ska rensas vilket innebär att du måste ta bort gallret och rengöra i brunnen så långt du kan och alla vattenledningar och liknande ska rengöras.

Städ rutiner

Övrigt

Om din bostad har en tomt ska den lämnas i gott skick och motsvarande som när ni flyttade in. Tänk på att forsla bort eventuella grovsopor, byggavfall eller annat skräp som eventuellt uppstått i anslutning till flytten.

Balkong och/eller uteplats

Balkong och uteplats ska precis som tomten lämnas i gott skick och fri från skräp och prylar. Golv eller motsvarande ska sopas rent. Om balkongen är inglasad ska även glasen putsas. Naturligtvis går det inte att få en balkong eller terass lika rent som ett rum inomhus men utrymmet ska ändå städas så väl som möjligt.

Förråd och garage

Förråd, garage och övriga biutrymmen ska tömmas på allt innehåll. Därefter ska golv sopas och eventuella hyllor göras rent från smuts och skräp.

Vi på Allstäd hjälper dig gärna med din flyttstädning. Med erfaren och kunnig personal ger vi dig alltid Nöjd-Kund-Garanti och låga priser. Boka direkt online redan idag

Beställ din flyttstädning här

Checklista vid flyttstädning

…….. är framtagen efter många års erfarenhet och en samlad kunskap och lärdom om flyttstädning. Med utebliven eller ej godkänd flyttstädning riskerar du att få betala för att ett professionellt företag städar efter dig. Flyttstädning ingår som en del i ditt åtagande vid en flytt och finns inget annat överenskommet är det din skyldighet att överlämna bostaden i välstädat och godkänt skick.